{ "title": "Astım Bronşit", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/astim-bronsit.jpg", "date": "21.01.2024 05:41:41", "author": "Serdil", "article": [ { "article": "
Astım Bronşit, Akciğerlerde kronik gibi oluşan ve tedavisi yapılan astım hastalığı iki boyutta incelenir. Birincisi daralma oluşması deniliyor. Akciğerlerde oluşan hava yollarının kasılması halinde daralmayla meydana gelen akciğerlerden nefes alıp vermeyi zorlaştırırken bu boyutuna da tıp dilinde \"bronkokonstriksiyon\" denir. Diğer boyutu var olan iltihaptır ve hava yolları çoğunlukla şişlik görülür. Ayrıca rahatsızlık vermektedir. Nöbet esnasında şişkinlikler yoğun olurken bu duruma iltihaplanma tanısı konur. Genelde sümük veya balgam oluşur. Bütün tepkimeler hava yollarının daha da daralıp tahrişe neden olması astım belirtilerinin oluşmasına sebep olur. Daralma ve iltihaplanmada sesli solunum, göğse daralma hissini ve öksürük gibi nedenlerle ciğerlerden hava alıp verdiği hava miktarında azalma görülür. Buradan geçen hava, ıslık şeklinde bir ses çıkar, buna da hırıltı denir. Astım, birkaç nedenle oluşur. Bazı hastalarda, toz, kıl, yumurta, süt, aspirin, çiçek tozu ve benzeri şeylere karşı hassas olurlar. Bu durum, astım krizleri nöbetini gösterir. Aşırı heyecan ya da korku astım krizine sebebiyet verir. Burada hastayı sakinleştirmek ve rahatlatmak yapılacak ilk önlemdir.

Astım Bronşitin Belirtileri Nelerdir?

Nefes darlığı, en çok geceleri nüksediyorsa astım ve bronşitin en belli belirtilerinden biri olarak görülür.

Nefes darlığı yaşayan, hastalarda oturduklarında veya kurbağa şeklinde yatma şeklini alırsa, yattıklarında nefes alıp vermeleri daha rahatlatır.

Astım ve bronşitte, nefes almaktan çok nefes vermek zordur. Bunun tıkanıklıktan dolayı akciğerlerden belirgin bir şişlik oluşmaktadır.

Solunum yolu güçlüğü ve sesli soluk alıp verme en belirleyici özelliğidir. Geceleri nükseden öksürükler, hastayı fazla rahatsız eder.

Astım Bronşit Neden Olur?

Astım bronşit sebepleri ve nedenleri arasında birden fazla neden olmaktadır. Ailevi, çevresel faktörler, hastanın bünyesinin durumunda alerjen, ev tozları, polenler gibi nedenler Astım bronşit için başta gelen unsurlardır. Hastalar bu nedenle biri veya birçoğuna bağlı olarak Astım bronşit olmaktadırlar. Hastada, rahatsız eden soluk almakta zorluk çektiğini hisseder, asıl nefes vermekte zorluk olmasıdır. Buna bağlı neden ise akciğerin küçük hava borularındaki daralması sebebiyetidir. Bazı hastalarda Had Bronşit sonucu astım krizi görülür. Kalp yetmezliği de astım krizine neden olmaktadır. Bu nedenlerin ya da engellenmesi Astım bronşit gelişimini ve şiddetini sorgusuz olarak engeller.

Astım Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astım bronşit tedavisinde nefes borusundaki hassasiyet giderici ve kontrol edici ilaçların etkisiyle nefes borusunu genişletici ilaçlar uygulanır. Ateşin düşmesi ve öksürüğün önlenmesi için ayrıca ilaç önerilir. Nefes borusunu da genişleten ilaçlar hastaya anlık rahatlamasını sağlarken, nefes borusu da bu iltihabi reaksiyonu baskılayan kontrol edici ilaçlarla bütün hastalığın kontrolünü sağlayıncaya kadar kullanılması uygun görülür. Şayet bronşite bir akciğer hastalığı da etken etmişse yatak istirahati ve bol ıhlamur çayının içilmesi hastalığa yönelik yatıştırma iyi gelecektir. Ihlamur suyunun da iyi bir balgam söktürücü olması avantaj sağlar. Hastanın dinlendiği odası sıcak ve nemli olması gerekir. Nem, sobanın üzerine konulan bir çaydanlığın ağzını açık bırakarak buharıyla temas etmesi sağlanır. Buğu septiklerinin buharı ile teneffüs edildiğinde oldukça faydası görülecektir.

Astım Bronşit İçin Bitkisel Tedavi Yöntemi

Bıldırcın yumurtası; Doğal olarak üst solunum yolunun antiseptiği \"mikrop öldürücü\" Antihistaminik \"Alerjilere etkili olması\" ve ayrıca ekspektoran \"Balgam söktürücü\" etkisine sahiptir.

Sarımsak; Astım için 6 diş sarımsak dövülür. Bir kahve fincanı votka içinde bir hafta bekletilir, sonra uygun bir şişeye süzülür. Her gün bir kesme şeker üzerine on damla damlatılarak yenmesi iyi gelecektir.

Soğan; Bir veya iki soğan önce kaynatılır, kabukları ile birlikte. Kötü tadı olmaması için birkaç karanfil atılır kaynarken. Soğan suyunu gün içinde içilebildiği içilir. Adeta mucize gibi gelecektir.

Keten tohumu; Kavrulmuş ve çekilmiş 1 çorba kaşığı keten tohumu bal ile karıştırılarak yenir. Nefes darlığı, astım, ses kısıklığı, öksürük ve bronşite çok faydalıdır. Mutlaka her gün yenmesi gereklidir.
" } ] }