{ "title": "Bebeklerde Bronşit Başlangıcı", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/bebeklerde-bronsit-baslangici.jpg", "date": "19.01.2024 05:57:23", "author": "Onursal", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Bronşit Başlangıcı, Bebeklerin hastalıklarını anlamak çok kolay değildir. Derdini anlatamadıkları için sadece ağlarlar. Genelde huzursuz ve çok ağlayan bir bebek de ağlama da ipucu olarak değerlendirilmeyebilir. Şayet bebeğin yemesinde, içmesinde ve uyumasında alışkanlıklarına göre dikkat çeken bir değişme var ise o bebeğin hasta olduğu akla gelir. Her hastalık ateş yükselmesine neden olmazsa da bebeklerin ve küçük çocukların enfeksiyon hastalığına daha sık yakalandığı için, hastalıkların büyük çoğunluğunda ateş yükselmesi seyir edecektir. Bronşit başlangıcı olan bebeklerde, bu hastalığın ilk belirtisi öksürük ve balgamla başlamasıdır. Eğer bir haftadan fazla sürer ise öksürükle birlikte balgam da varsa, ciddi bir bronşit başlangıcı olduğunu gösterir. Genellikle 1 aylık ve 2 yaşından küçük çocuklarda ve en sık olarak da 6 aylık bebeklerde bu hastalığın reaksiyonları oluşur. Biraz daha büyük çocuklarda gribal bir üst solunum yolu enfeksiyonunu izleyerek gelişmektedir.

Bebeklerde Bronşit Başlangıcının Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Bronşit Başlangıcına Bağlı Neden Olur?

Soluk borusu akciğerlere giden ana yoldur. Akciğerlerin içinde trake, biri sağ, biri sol akciğere giden, bronş denildiği iki ana dala ayrılır. Her bir bronş da akciğerlerin içinde küçük dallara ayrılır ve akciğerlere hava dağıtır. En küçük hava yollarına bronşiyol denir. Bronşiyolit, enfeksiyöz ajanın (Virüs) solunum sistemine girerek bronşiyolleri iltihaplandırıp ve şişirmesi sonucunda oluşur. Sonuç olarak mukus hava yollarında birikir ve havanın akciğerlerden akışını zorlaştırır. Ancak bebeklerin bronşiyolleri daha dar olduğundan nefes almakta daha çok zorlanırlar.

Bebeklerde Bronşit Başlangıcı Tedavisi Nasıl Yapılır?
2 aylıktan küçük çocuklarda, morarma, solunum durması bulguları, solunum sayısının dakikada 60'ın üzerinde seyir ermesi, kanda oksijen değerlerinin düşmesi, karbondioksit değerlerinin yükselmesi durumunda hastaneye yatırılır. Amaç, oksijenizasyonu sağlamak için nemli oksijen tedavisi, balgamı yumuşatarak, öksürük ile atılmasını kolaylaştırmak için nebulazatör ile bronş genişletici ilaçlar verilir. Balgam söktürücü ilaçlar ve sıvı kaybı olmuşsa sıvı tedavisi uygulanır. Normalde antibiyotik gerektirmez. Ancak akciğer filminde iltihabi alanlar görülürse ve ateş yükselmesi ile kanda iltihabi hücreler artmışsa antibiyotikler uygulanır. Ağır vakalarda bronşlardaki ödemi azaltıcı etkisinden dolayı steroidler kullanılabilmektedir.
" } ] }