{ "title": "Bebeklerde Bronşit Belirtileri", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/bebeklerde-bronsit-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 13:48:20", "author": "Maruf", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Bronşit Belirtileri, Bebeklerin kemik, kas ve sinir sistemleri yeterli olgunluğa ulaşmadığından dolayı vücut dirençleri daha büyük yaşlardaki çocuklara göre daha düşük olmaktadır. Vücudundaki koruyucu maddelerin azlığı da ağır kış şartlarında hastalanma risklerini önemli ölçüde arttırmaktadır. Bebeklerde bronşit şayet ilk defa yaşanıyorsa genelde virüslerin tetiklediği gelip geçici bir durum olarak tanımlanabilir. Bu durumun öksürük, hırıltı, nefes darlığı, şeklinde hastalığın büyük oranda nedeni virüslerdir. RSV virüsü bu hastalığın %50'sinin nedeni olarak neticelenmektedir. Bu virüslerin kış aylarında en çok aktivite kazandığı için bronşitte en çok kış aylarında görülme sağlamıştır. Genellikle soğuk aylarda meydana gelen bu virüslerin aktivasyonu ve yaşam süreleri uzama sağlamaktadır.

Bronşit ciğerleri, etkileyen bir sağlık sorunudur. Solunumda hırıltı duyulmasına neden olur. Bronşite yakalanan bebeklerde nefes alıp verirken hırıltı sesi duyulur. Bronşit rahatsızlığı 2 aylık ve daha küçük bebeklerde, solunum durması, morarma, soluk alma sayısının dakikada 60 defanın üzerine çıkması, kandaki karbondioksit ve oksijen oranının düşmesi ile hastaneye yatırılma gerektirecek durumdur. Bebeklerde görülen bronşit ilk olarak öksürük, burun akıntısı ve hapşırık gibi soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle gösterir. İştah azlığı, yüksek ateş ile devam eden bebeklerin bronşit belirtileri sonradan ağırlaşan öksürük ve sürekli hırıltılı nefese almaya yerini bırakır. Şayet bu hırıltılı nöbetlerde bebek çok küçük ise bronşların tamamen tıkanması, vücudun oksijensiz kalmış ve nefes darlığında ağırlaşmış belirtiler husule gelir.

Bebeklerde Bronşit Başlangıcı Belirtileri Nelerdir?
Bebekleri Soğuktan Koruma Önlemleri

Ağır kış şartları anne ve babaların önlemlerinin alınması, bebeklerini bu hastalıklardan korumak için yeterli olması açısından, oda sıcaklığının 25-25 C civarında tutulması gerekmektedir. \"Nezle ve grip olan yetişkinlerin bebeklere yaklaşmaları engellenmelidir. Gribe anne yakalanmışsa bebeğine maske ile yaklaşmalı ve ağzını bir örtü ile örterek emzirmelidir. Kuru havadan ziyade nemli havalar bebeklerin nefes almalarını kolaylaştıracağından kalorifer ya da sobanın üzerinde devamlı su dolu kap bulundurulması ve buğulu ilaçlar hazırlayarak kullanım reçetesine göre uygulanabilir. \" Bebekler (İlk 28 gün) öksürdüğünde ya da ateşi çıktığında fazla beklemeden bir sağlık kuruluşuna gitmekte yarar vardır. Nezle, grip gibi basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında tuzlu su (Kaynatılmış soğutulmuş bir bardak suya çay kaşığının ucu ile toz konarak yapılabilir) hazırlanarak bebeğin burnuna damlatılması da kışın yapılacak basit işlemlerden önlemler almaktır.
" } ] }