{ "title": "Bebeklerde Bronşit", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/bebeklerde-bronsit.jpg", "date": "19.01.2024 00:44:55", "author": "Ertem", "article": [ { "article": "
Bebeklerde bronşit, bebeklerde 0-2 yaş arasında en fazla rastlanan rahatsızlıklardan biri bronşittir. Genellikle sonbahar ve kış aylarında bronşite yakalanan bebeklerin ciğerlerinde olan hava kanalları tam olarak gelişmemiş olduğundan daha kolay iltihaplanır. Bronşit ciğerlerde olan büyük hava yollarındaki bronşların iltihaplanmasıdır. Viral enfeksiyonlar nedeniyle ciğerlerdeki hava yolları şişer ve mukus meydana gelir. Bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiş olan bebeklerin bronşit olması hayati tehlike taşıyan bir durumdur. Burada anne ve babalara düşen görev çocuklarını soğuk hava şartlarından, kirli ortamlardan korumak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek olmalıdır.

Bebeklerde bronşit belirtileri nelerdir?

Hava yollarında biriken mukus, havanın akciğerlerdeki akışını zorlaştırır. RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs)'nin neden olduğu rahatsızlığa, ani ısı değişimleri, nem, soğuk, ev tozları, kirli hava, polenler ve çiçek tozları da tetikleyici olabilir. Öksürük, soğuk algınlığı, burun akması, hapşırma, iştahsızlık ve ateş gibi belirtilerle kendini gösteren rahatsızlık son derece tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Hafif rahatsızlıklarda oluşan bu belirtiler 3-5 günde etkisini kaybedebilir. Ancak bazı durumlarda 2 günde öksürüğün ağırlaştığı ve nefeste hırıltı geliştiği izlenebilir. İki aylıktan daha küçük olan bebeklerde solunum zorluğu olması nedeniyle ağız çevresinde ve tırnak çevresinde morarma oluşabilir. Bu durumda bebeklerin acil olarak hastaneye götürülmesi gerekir. Rahatsızlık orta derecede seyrediyorsa, bebeğin susuz kalmasının önlenmesi gerekir. Bol miktarda sıvı almalarını sağlayarak, rahatlamalarına katkı sağlamalısınız.

Bebekleri bronşitten korumak için alınabilecek önlemler nedir?
Bebeklerde bronşit nasıl tedavi edilir?

Bebeklerde doktorun uygun göreceği antibiyotik tedavisi bronşiti geçirmek için uygundur. Doktor önermedikçe öksürük şurubu kullanılmamalıdır. Çünkü bebeklerin balgamı çıkarması gerekir. Tedavi sırasında bebeklerin üşümemesine dikkat edilmeli, bulundukları odanın nemlendirilmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca odada sigara içilmemesi ve temiz tutulması gerekir. Hastalığa gereken önem verilmezse daha ağır enfeksiyonlara dönüşeceği unutulmamalıdır.
" } ] }