{ "title": "Bronşit Bulaşıcımıdır", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/bronsit-bulasicimidir.JPG", "date": "20.01.2024 17:09:26", "author": "Cesur", "article": [ { "article": "
Bronşit Bulaşıcımıdır, Bronşit orta büyüklükteki hava yollarının hastalık yapan herhangi bir mikroorganizma nedeniyle iltihaplanmasından oluşur. Bronşit bulaşıcımıdır; Genellikle hayır bulaşıcı bir hastalık değildir, nefesle, dokunmakla, öpmekle, aynı eşyaları kullanmakla, aynı kaptan yemek yemekle, aynı ortamla bulunmakla ve bunun gibi nedenlerle bulaşmaz. Ancak verem boğmaca gibi bazı nedenlerle Bronşit viral kaynaklı bir hastalık olduğu için bulaşıcıdır. Vücuda nefes yolu ile alınan zararlı mikroorganizmaların nefes borusu dokularında yarattığı tahriş ve zedelenmeler bronşit oluşumunun temel nedenleri arasındadır. Bu enfeksiyon genelde 2 yaşından küçük bebeklere etki eder, çünkü bu bebeklerin gelişmemiş ve daha çok küçük olan hava kanalları daha büyük çocukların ve yetişkinlerinden daha kolay iltihaplanır ve tıkanır. Üşüme, yorulma, kötü beslenme sonucu vücut direncinin azalması gibi hazırlayıcı faktörlerin rolü büyüktür. Bronşit hastalığı akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Akut bronşit; Dünya genelinde en yaygın olarak görülen bronşit türüdür ve sıradan bir hastalıktır, hasta tedavi olmasa bile 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçebiliyor. Hastalığın nedeni üst solunum yollarında zedelenme ve tahrişe neden olan virüslerdir. Kronik bronşit ise akut bronşite göre daha ileri bir evredir ve ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Kronik bronşit; İleride ciddi akciğer hastalıklarında da belirtisi olabilmektedir. Hasta bu evrede mutlaka bir uzmana başvurması gerekir. Kronik bronşit genelde sessiz olarak başlar ve yavaş yavaş ilerler. Aylarca hatta yıllarca devam edebilen bronşit türüdür. Hasta çok çabuk yorulur ve nefes almakta zorlanır. Kronik bronşitin en önemli nedeni sigaradır, aşırı ve yıllardır sigara kullanmak, akciğerlerin büyük bir bölümü görevini yapamaz hale gelir.

Bronşit Belirtileri Nelerdir?
Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bronşlar, solunum yollarını genişletmek ya da solunum yollarını daraltan maddelerin salgılanmasını önlemek için çeşitli ilaçlar kullanılır. Bronşit daha çok virüsler nedeniyle oluştuğu için antibiyotiklerin etkisiz kaldığı ve ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar, balgam sulandırıcılar, bol sıvı tüketilmesi ve dinlenmeden oluşan 5 günlük tedavisi yeterli gelmektedir. Bu hastalığa bakteriyel enfeksiyon eklenirse tedaviye antibiyotikler ilave edilir. Hastanın krize sebep olan madde ile temas etmesi önlenir. Böyle hastaların sigara içmemesi, tozlu yerlerden kaçması, yün örmemesi, evcil hayvan beslememesi tavsiye edilir. Besin kaynağı olarak da güçlü bir antioksidan olan C vitamini, bu yönüyle bronşitten kurtulma sürecini hızlandırır. C vitamininden zengin besinler arasında favorisi portakalın, kırmızı biberin, kekik, kivi, brokoli, maydanoz ve koyu yapraklı sebzeler ile hastalarda daha güç kaynağı olur.
" } ] }