{ "title": "Bronşite Ne İyi Gelir", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/bronsite-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "20.01.2024 06:12:40", "author": "Numan", "article": [ { "article": "
Bronşite Ne İyi Gelir, bronşit akciğer içinde yer alan hava kanallarının iltihaplanması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık yaklaşık olarak en az 3-4 gün veya 1 aya yakın bir zaman içinde seyredebilir. Bronşit, rahatsızlığı kuru öksürük şeklinde veya balgamlı öksürük şeklinde kendini belli edebilir. Bronşit rahatsızlığın öksürük dışında da değişik belirtileri mevcuttur. Bu belirtilerin en önemlileri arasında akciğerlerde mukus oluşması, ateş, boğaz ağrısı ve yorgunluklar meydana gelebilmektedir. Bronşit tedavisinde istirahat etmek ve dinlenmenin oldukça büyük önemi vardır. Rahatsız olan kişilerin kendileri için iyi bir istirahat tablosu çizerek ve tükettikleri gıdalara dikkat ederek bronşit rahatsızlığını kolaylıkla yenebilirler. Ancak alınan tün önlemlere rağmen öksürükler ataklar halinde daha da fazlalaşarak şiddetleniyorsa, göğüs ağrıları varsa kesinlikle bir Uzman hekime başvurmanızda yarar vardır. Ayrıca bronşit hastalığının kronik ve akut olarak seyreden iki çeşidi vardır.

Kronik Bronşit: Sürekli olarak uzun zamandan beri süregelen öksürük ve oldukça fazla balgam çıkartmak sonucunda ortaya çıkar.

Akut Bronşit: Üst solunum kanallarından bronşlara kadar varan hava kanallarının birdenbire iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlığın meydana gelmesinin nedenleri arasında bir virüs veya bakteriler olabilir. Bu hastalık en fazla kış aylarında geçirilen soğuk algınlığı ve üşütme gibi rahatsızlıkların sonrasında meydana gelebilmektedir. Bronşit rahatsızlığında doktor tedavisinin yanı sıra evde uygulanacak doğal tedavi şekilleri de vardır. Bu tedavi şekillerinin birkaçına birlikte göz atalım.

Bronşit Rahatsızlığına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Buhar: Genellikle kış aylarında kapalı mekanlarda kullanılan ısıtma şekilleri ortamın havasını kurutması sonucu genellikle boğaz ağrısının yanı sıra öksürüğü de oldukça fazlalaştırır. Sıcak ve nemli ortamlar bronşit nedeni ile oluşan öksürüğü yumuşatmasının yanı sırada hafifletmiş olur. Buhar sağlamak için odanızda bulunan peteklerin üzerine bir bardak içinde kaynamış su koyabilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz odayı buhar makinası yardımıyla da sürekli nemli tutabilirsiniz. Bunların yanı sıra yapılacak sıcak banyoda tıkalı olan burnu açarken akciğerlerde tutulan mukusunda çözülerek öksürük yolu ile dışarıya atılır.

C Vitamini: Antioksidan zengini olduğundan dolayı bronşit rahatsızlığını kısa sürede ve çabucak atlatmanızı kolaylaştırır. C vitamini en fazla limon, portakal, kivi, kırmızı biber, brokoli, maydanoz ve yaprağının rengi koyu olan sebzeleri rahatsızlığınız boyunca bol miktarlarda tüketebilirsiniz. Ayrıca bir sağlık kuruluşuna başvurarak C vitamini desteği alabilirsiniz.

Zencefil: Özellikle Gastrointtestinal rahatsızlıklarda yani hazımsızlık, mide ağrısı ve ishal gibi hastalıklara iyi gelir. Ayrıca zencefilin iltihap önleyici özelliği sayesinde akut bronşit rahatsızlığının tedavisi için kullanılabilir.

Nane: Bronşit tedavisinde tek başına etki sağlayamaz. Ancak rahatsızlık nedeniyle meydana gelen olumsuzlukların belirtilerini en aza indirmek için kullanılır. Nanenin içeriğinde bulunan mentol akciğerlerde toplanan mukusun çözülmesine yardımcı olarak öksürükle birlikte vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Rezene: Bronşit nedeni ile oluşan öksürüğü rahatlatmak için kullanılır. Ayrıca değişik pek çok rahatsızlıkta ve ayurvedik tıpta kullanılır. Ayurveda uzmanları tarafından akut öksürük ve kronik öksürüğün iyileşmesi için rezeneyle hazırlanan şurup veya çay formüllerini tüketmeyi öneriyorlar.

Mantar: Reishi ve maitake shitake mantarları dokularda meydana gelen tahribatı en aza indirip akciğerlerin iyileşmesine yardımcı olur. Bu çeşit mantarlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek viral özellikte olan hücrelerin kaybolmasına yardımcı olur.

Okaliptüs Yağı: Bronşit nedeni ile tıkanan ciğerleri rahatlatmak ve öksürüğü azaltmak nedeni ile kullanılır. 5 su bardağı suyu kaynattıktan sonra üzerine 15- 16 damla kadar okaliptüs yağı damlatarak çıkan buharı yavaş yavaş soluyun. Buhar azalıncaya kadar solumaya devam edin. Yapılan buhar tedavisiyle boğazda bir rahatlama oluşacaktır. Ayrıca akciğerlerde kümelenen mukusu yumuşatarak öksürük yoluyla dışarıya atılmasına yardımcı olur.
" } ] }