{ "title": "Bronşların Dolması", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/bronslarin-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 19:49:42", "author": "Ahmet Kutsi", "article": [ { "article": "
Bronşların Dolması, Bronşların doğuştan veya sonradan dönüşsüz biçimde genişlemesidir. Kronik bronşit bu gelişmenin başlıca sorumluları arasında yer almaktadır. Bronşektazi zaman içerisinde genişlemeye başlayan akciğerlerin içerisine mukus dolması ve bu nedenden dolayı akciğerlerin tıkanmasıdır. Bronşektazi rahatsızlığı, yaradılıştan veya sonradan deriye dönülemeyen bir şekilde akciğerlere ambiyans taşıyan ve akciğerdeki havayı da dışarı atan bronşların dolmasına ve zaman içinde esneyen bronşlara mukus ve apse dolmasından sebepli bir sorun oluşur. Bronşlar, solunum yolunun bifurkasyondan itibaren iki ana bronşa ayrılıp akciğerlere giren kısımdır. Akciğerin bu giriş bölümüne hilus denir. Akciğer sinirleri ve damarları da buradan girer ve çıkar. Sağ ana bronş, dikey olarak akciğerlere girerken, sol ana bronş yataya yakın olacak bir eğimle akciğere girer. Ayrıca sağ ana bronş sol ana bronşa göre daha kalın ve kısadır. Bu nedenle solukla girerken, sol ana bronş yataya yakın olacak bir mikroorganizmalarının sağ ana bronşa girmesiyle bronşların dolması, olasılığı daha fazla artmaktadır.

Bronşların Dolmasının Belirtileri Nelerdir?

Bronşların dolmasının yaygınlaşması, akciğerin işlevsel dokusunda eksilme olacağından solunumu zorlaştırır. Başlıca belirtileri öksürük ve balgamdır. Bu durum her zaman birlikte kendini gösterir. Öksürüğün kuru olmasına çok seyrek rastlanır. Hastada daha çok sabahları uyanır uyanmaz öksürük nöbetine yakalanır ve bunun neticesinde aşırı miktarlara oluşan balgam, akıtır. Akıtılan balgam gece boyunca dolmuş bronşlarda birikmiş salgılarıdır. Öksürük kriziyle beraber balgam akıtma vücudun değiştiği andan itibaren görülür. Hasta sonunda bronş ağacını öksürerek temizlemek için en uygunu sabahları bir tarafa eğilince balgam akıtmak, bazen de nefes kokusuna ve parmaklarda kalınlaşma neticesinde görülmektedir.

Bronşların Dolması Neden Olur?

Nedenleri arasında bebeklikten ortaya çıkmış bronşların genişlemeleri kalıtsal doğumdur. Bronş duvarının esnekliğini ve desteğini sağlayan etkenlerinde yetersiz sonuç verdiği, bronşlar doğumdan itibaren başlaması ile devamlı geniş kalmasıdır. Esasen bronşektaziler de aynı yetersizliği gösterir. Edinilen bronşektaziler, çoğu bozukluklarda birlikte rol oynar. Kronik bronş iltihapları esnasında gelişen olaylar bronşun esnekliği ve direncini artırması, bronş duvarının çökmesine neden olmaktadır. Bronşların etrafındaki dokularda veya bağdokusundaki artış nedeniyle gelişen süreçler de bronş duvarı etrafa doğru çekilerek bronşun dolmasına neden olmaktadır.

Bronşların Dolmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bronşların genişlemesiyle dar bir alanda veya akciğerin bir lobunda ise bu bölge cerrahi müdahaleyle alınabilir. Cerrahi müdahale dışında salgıların boşaltılması ile enfeksiyon odaklarının antibiyotikle kurutulmasında yardımcı olur. Dolan bronşları boşaltmak için önce akciğer filminde hangi bronşların genişlediği araştırılır. Daha sonra hastaya bu bölgede en rahat boşaltacak duruş biçimi sunulur. Aynı zamanda balgam söktürücü ve balgam yumuşatıcı ilaçlarla da söktürülür. İçilerek kullanılanların yanında aerosol şeklinde püskürtülüp veya doğrudan bronşlara gönderilen antibiyotiklerle enfeksiyon odaklarına karşı yaygın olmasıyla uygulanmaktadır. Uzun süreli kullanılırsa gerektiğinde antibiyotiklerin, gereksinimi ile balgam incelenmesi yapılarak neticelenecek durumlara göre seçilmesi daha makbulü olacaktır.
" } ] }