{ "title": "Çocuklarda Bronşit Belirtileri", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/cocuklarda-bronsit-belirtileri.jpg", "date": "18.01.2024 22:41:55", "author": "Pekün", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Bronşit Belirtileri, Hastalığın belirtisi öksürük ve öksürük sonrası gelen balgamdır. Şiddetli ve inatçı bir öksürüğü vardır. Öksürükle birlikte, iltihabın neden olduğu ağrı, göğüs bölgesinde daha şiddetli bir şekilde hissedilir. Bu öksürük, hastalığın bulaşmasına da neden olmaktadır. Havadan, hastalığın bulaşması gerçekleşmektedir. Akciğerlerdeki en ufak hava yollarının (Bronşlar) daralması sonucu gelişir. Bu daralma respiratory syncytial virüs RSV gibi bir virüsün neden olduğu enflamasyona bağlıdır. RSV, genelde kışın oluşan salgınlara neden olur. Bronşit bronşlarda meydana gelen iltihaplanma durumudur. Özellikle 4 yaşın altındaki çocuklar bu konuda hassastır. RSV, süt çocuklarında bronşit, 2 yaşın üstündeki çocuklar ve erişkinlerde ise sadece üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyreder. Virüs, hastalarında burun akıntılarında görülür. 1 metreden yakın mesafede öksürme ve hapşırmayla ya da göze, burna değdirdiği elleriyle bulaştırır. İnsanlar bu virüse karşı, kalıcı bağışıklık geliştirmiştir. Balgam ise hastalık ilerledikçe, daha da fazlalaşır. Ayrıca hafif ateş, titreme, boğaz ve kaslarda ağrılarda hastalığın diğer belirtilerindendir.

Çocuklarda Bronşit Belirtileri ve Türleri

Genelde önce ateş ve burun akıntısı, sonra solunum zorluğu ve öksürükle başlar. Bronşit olan çocukların ortalama yaşı; 6 aydır. 2 yaşın üstünde görülmez. Çocuklarda bronşit akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Genelinde sonbahar ve kış mevsimlerinde kendini gösteren akut bronşit, bulaşıcı hastalıklarla görülmektedir. İltihaplanmaya tifo, kızamık, boğmaca virüslerinin bronşlara yayılmasına neden olabilir. Boğazda yanma, ağrı ve ses kısılması, ateş, öksürük ve vücutta kırgınlık olarak kendini gösterir. İlk olarak kuru şekilde görülen öksürük hastalığın ilerlemesiyle balgamlı öksürüğe dönüşür. Çocuk da böylece soğuk almıştır ve öksürükler vardır. Çocuğun ateşinde yükselme görülür. Ateşi iyice yükselmişse örneğin, 39 dereceye yaklaşmış bir ateşte hemen doktora göstermek gerekir. Ayrıca balgam oluşumu da vardır. Burnu tıkanır, mide bulantısı ile kusma durumları da belirir ve üşütmenin etkisiyle karın ağrısı ve daha sık nefes alıp verir. Daha da ileri durumlarda çocuğun soluk vermesinde zorluklar görülür.

Çocuklarda Bronşit İçin Evde Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Şayet çocuğunuz bronşit olduysa özellikle gece vakti balgam oluşması onun için oldukça rahatsızlık verici olmasıdır. Balgamını çıkarmasına yardımcı olmak ve öksürmesini sağlamaktır. Öksürürken biraz yere doğru eğilmesi ve sırtına hafif hafif vurmanız faydalı olacaktır.

Çocuğunuzda ateş görüldüğünde bol su içmesini sağlamaktır. Başka sıvılardan da verilebilir. Hekimi arayarak ateş düşürücü bir ilaç önerisi istenebilir.

Çocuğunuzun dinlenmesini sağlayın. Dışarıya asla çıkarmayın. Oda sıcaklığı normal bir sıcaklıkta olmalıdır. Fakat çok sıcak tutulmaz.

Bronşit olan çocuğunuzun yanında kesinlikle sigara içilmez ve sigara içilmesine de izin verilmez. Sigara durumunu daha da yükseltir.

Çocuğunuzda bronşit öncesi soğuk algınlığı belirtileri olduysa çocuğunuza iyi bir bakım uygulamak gerekir. Soğuk algınlığını takiben bronşit oluşmasıdır.
" } ] }