{ "title": "Çocuklarda Bronşit", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/cocuklarda-bronsit.jpg", "date": "20.01.2024 18:52:29", "author": "Niran", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Bronşit, Bronşit, başta üşütmeden dolayı çeşitli nedenlerden dolayı bronş veya bronşçukların yangılanmasıdır. Bronşit özellikle öksürükle kendini gösteren hastalıklardan biridir. Soluk borusunu (Trakea) akciğerlere bağlayan tüplere bronş denir. Bronşların iç yüzeyinin iltihabına bronşit denir. Halk arasında bronşiolitle karıştırılır ki, bronşiolit akciğere giren ufak dalcıkların iltihabıdır. Bronşların iç yüzü bir virüsle enfekte olursa bronşit oluşmasını başlatır. Bu virüs, bir soğuk algınlığının arkasından enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Daha sonra hastalık ciğerlere doğru yayılır. Enfekte olan bu yüzey şişerek hemen hemen havanın alveollere giriş çıkışını bloke eder. Bebeklerde veya çocuklarda yeterli oksijeni alamamaktadır. Bu hastalık bebeklerde daha sık görülür. Bebek normal bir soğuk algınlığına yakalanmış gibi gözükse de belirtiler birden ağırlaşmaya başlar. Aralıklarla ve zorlukla nefes almaya başlar. Nefesi içine aldığı zaman göğüs kafesi şişmez. Bebek gevşektir, iştahı yoktur ve rengi morarmaya başlamaktadır.

Çocuklarda Bronşit

Tanısı; Muayene ile konur. Zatürreyi ekarte etmek üzere bazen akciğer grafiği gerekebilir. Tekrarlayan bronşit atakları durumunda altta astım olup olmadığını araştırmak üzere bazı tetkikler gerebilir. Soğuk algınlığı, birçok değişik patojen tarafından meydana gelen ve buna benzer klinik tabloları içerdiği hastalıklardan oluşmaktadır. En fazla viral etkenlerden (Virüslerden) kaynaklanırlar. Soğuk algınlığının tipik klinik yapısı tanıyı kolaylaştırır.

Bulaşma durumu; Virüs hastada kişinin öksürme esnasında damlacıklar yoluyla ortama yayılmaya başlar. Kişi elini ağzına kapatmış ve enfekte eliyle herhangi bir yüzeye dokunmuşsa, yüzeylerde saatlerce canlı kalabilen bu virüsler, buralara temas eden kişilere kolayca bulaşır.

Belirtileri; Çocukta böyle bir durumda soğuk almıştır ve öksürükleri oluşur. Çocuğun ateşinde yükselme görülür. Ateş fazla yükselirse 39 C'ye kadar birlikte kusma durumları da olur. Ayrıca üşütmenin etkisiyle karın ağrısı da görülür. Daha sık nefes alıp verir.

Seyri; Ateşi yükselir, kuru kısa süreli, balgamsız, bazen nöbetler şeklinde bir öksürük başlar. Bu öksürük giderek sarı ya da yeşil balgamlı öksürüğe dönüşür. 5-10 gün içinde öksürük azalmaya başlar ve düzelir. Özel bir tedavisi yoktur. Birlikte iltihabi bir durum yoksa antibiyotik gerekmez.

Bronşit Tedavisi ve İlaçları

Bronşit herhangi bir tedavi uygulamadan 2 hafta içinde düzelmektedir. Bazı durumlarda doktor tarafından bazı ilaçlar önerebilir.

Antibiyotikler; Bronşit genellikle virüslerle oluşur. Bu nedenle antibiyotiğin faydası olmadığı için önerilmez. Bununla birlikte doktorun bakteriyel mikroptan şüpheleniyorsa antibiyotik uygulaması yapılır.

Öksürük şurupları; Öksürük şurupları, akciğerlerde biriken balgamın dışarı çıkmasını engelledikleri için çok tavsiye edilmez. Öksürmek balgam çıkarmak için oldukça faydalıdır. Fakat öksürük gece uyku düzenini bozuyorsa öksürük şurupları kısa süreli uygulanır.

Diğer ilaçlar; Eğer alerjen, astım ya da reflü gibi sorunlar varsa bu sorunlara yönelik doktor ilaçlar verebilir.

Tedaviler; Çocukta kronik bronşit varsa akciğer fonksiyonlarını artırmak için solunumu, egzersiz tedavileri ile gündeme gelebilir. Kronik bronşit nedenine göre tedavi modeli değişebilir.
" } ] }