{ "title": "Kronik Bronşit Belirtileri", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/kronik-bronsit-belirtileri.jpg", "date": "20.01.2024 09:55:08", "author": "Birtan", "article": [ { "article": "Kronik bronşit belirtileri farklı şekillerde kendini gösterebilmektedir. Bu yazımızda kronik bronşit ve belirtilerini sizlere detaylı bir şekilde anlatacağız. Öncelikle kronik bronşitin yavaş yavaş ilerleyen ve sonunda solunum yetmezliğine kadar ilerleyen bir hastalık olduğunu belirtelim. Kronik bronşit akciğerde yer alan bronşların kalıcı olarak iltihaplanmasından dolayı meydana gelmektedir. Genel olarak hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan kişilerde ve sigara içen insanlarda görülen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Kronik bronşit akut bronşitin ilerlemesi nedeniyle oluşan virüs ve bakterilerden dolayı gelişen bir hastalıktır. Hastalığın seyri ve tedavisinde belirtileri önemlidir.

Kronik bronşit belirtileri şunlardır
Kronik bronşit belirtileri hastada ardışık iki yıl ve her yılın en az üç ayında görülen öksürükle başlayabilmektedir. Bununla birlikte hastanın balgam çıkarması da yaygın belirtiler arasındadır. Hastanın vücut direncinin azalması ve kas hareketi gerektiren işleri yaparken zorlanması sıkça rastlanan bir durumdur. Hastada yoğun bir şekilde nefes alma zorluğu yani solunum yetmezliği sorunu görülmektedir. Hasta dumanlı ortamda oldukça rahatsız olmakta ve temiz havaya ihtiyaç duymaktadır. Kronik bronşit hastaları kış aylarında nezle ve grip gibi enfeksiyonlara daha sık rastlamakta ve hastalıklarla birlikte hastanın öksürüğü ile balgamında da artış görülmektedir. Ayrıca hastanın çıkardığı balgam renkli bir şekildedir. Tüm bu belirtiler kronik bronşitin habercisi olmakla birlikte en kısa zamanda bir hekime başvurulup önlem alınması gerekmektedir.

Kronik Bronşit Neden Olur?

Kronik bronşite neden olan faktörlerin başında sigara yer alır. Özellikle günde 20 sigara üzerinde içen kişilerde kronik bronşit belirtileri daha sık görülmektedir. Bir diğer neden ise hava kirliliğinden kaynaklanan nedenlerdir. Özellikle dumanlı havalarda kronik bronşit daha da ilerleme göstermektedir. Bu nedenlerin dışında kronik bronşite yol açan etmenler kirli ve tozlu hava, nemli ortamlar, kötü hava koşulları ve solunum yollarından kaynaklanan rahatsızlıklar olmaktadır.

Kronik Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik bronşit belirtileri fark edildiği anda hemen bir hekim kontrolünden geçilmesi gerekiyor. Doktorun uygun gördüğü tetkikler yapılarak hastalığın tanısı konulmalı ve önerilen antibiyotikler ile tedaviye başlanmalıdır. Ayrıca hastaya balgam söktürücü ve yumuşatıcı ilaçlar da doktor tarafından önerilir. Kronik bronşitte baş düşman olarak görülen sigara da mutlaka bırakılmalı ve dumanlı ortamlardan da uzak durulmalıdır. Bu hastalıkta hasta sigara kullanıyorsa mutlaka bırakmalıdır. Çünkü birçok hastada sigarayı bıraktıktan sonra uykusunda ve faaliyetlerinde düzelme görülmüştür. Özellikle kirli havayı solumaktan kaçınmalı ve temiz havaya bol bol ihtiyaç duyulmalıdır. Kronik bronşit hastalarının kirli hava bulunduran ortamlardan uzak durması hastalığın seyri açısından oldukça önem taşımaktadır. Kronik bronşit hastalarının özellikle kış aylarında nemli ve yumuşak havası bulunan bölgelerde yaşaması tavsiye edilir. Hastanın çalışma ortamı tozlu ve kirli ise bu ortamdan da uzaklaşması tavsiye edilir.
" } ] }