{ "title": "Kronik Bronşit Tedavisi", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/kronik-bronsit-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 05:12:44", "author": "Ganime", "article": [ { "article": "
Kronik Bronşit Tedavisi, Hava kirliliği olan şehirlerde oturanlarda ve sigara içenlerde, kronik bronşit daha sık görülür. Yapılan araştırmalar, 40-60 yaş arasındaki erkeklerin dörtte birinden fazlasında bu hastalığın görüldüğünü göstermektedir. Birbirini izleyen en az iki yıl içinde, en az birbirini takip eden üç ay süren ve balgam çıkarmayla birlikte görülen öksürük, kronik bronşit olarak tanımlanmaktadır. Solunum yollarına yerleşen bakteri ve virüsleri yok etmek için ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavinin doğru uygulanması için, hastanın boğaz veya balgam kültürü yapılır ve o mikroba uygun ilaç verilir. Kronikleşen bronşit yüzde 80-90 oranında sigara içimine bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. 2 yıl üst üste 3 aydan daha uzun süre balgam çıkarma durumuna verilen isimdir. Bu durumda mutlaka solunum fonksiyon testi yapılarak bronşlarda bir tıkanma oluşup oluşmadığına bakılır. Şayet bronşlarda tıkanma oluşmaya başlamışsa, nefes darlığı da oluşmaya başlar. Nefes darlığı olan hastalarda, mutlaka uzun etkili bir bronş genişletici ilaç verilir. Bu ilaçla birlikte, buradaki bronşları bir parça tedavi etmek için kortizon tedavileri de ilave edilebilir. Yalnız, ileri aşamalarda yapılmaktadır.

Kronik Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Balgamla birlikte kronik öksürük, nefes darlığı, kronik tıkayıcı akciğer hastalığına birçok kişilerde hastalığı kronik bronşit ve anfizemdir. Ancak genellikle bu hastalıklardan biri daha baskındır. Kronik bronşitli hastalar, 35 yaşın üzerinde ve kilo fazlası bulunan ya da şişman kişiler olma eğilimi gösterirler. Kronik bronşitin ana sebebi sigara içmektir. Ancak hava kirliliği ve işyerindeki tozlar ya da toksit gazlardan bronşların tahriş olmasına ve kronik iltihaba yol açabilir. Bu hastalık erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülür. Yetişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 20'sinde kronik bronşit oluşur. Ancak ilerledikçe daha fazla kadın da sigara içmekte olduğundan bu hastalığa tutulan kadınların sayısı da fazlalaşmaktadır. Kronik bronşit ciddi bir hastalıktır. Ağır hasta olan kişilerde uzun süre yaşama ihtimali zayıftır. Ancak hastalık erken teşhis edilirse ve hasta sigara içmezse ilerisi için daha iyileşmesi olacaktır.

Kronik Bronşit Neden Olur?

Kronik bronşitin nedenleri esasen tam olarak tanımlanamamıştır. Doğrudan hastalığın nedenleri olmasa da başlangıcına üç önemli neden olarak sigara dumanı, hava kirliliği ve solunum yolları enfeksiyonları gösterebiliyor. Bu etkenler ile sadece kronik bronşit değil, yatkınlığı olan kişilerde başka koşullarla birleşerek solunum yolu hastalıklarına da yol açmaktadır. Sigara dumanı ve hava kirliliği bronş ağacında mukus yapımını çoğaltan önemli etkenlerdir. Bunlara bir enfeksiyonun da birleşmesiyle bronş mukozasının hastalanmasını kolaylaştırır. Hava kirliliğine yol açan gaz ve tozların özellikle sanayi bölgelerinde oldukça belirleyici etkisi vardır. Amonyak, asetik asit, sülfür ve kükürt dioksit gibi son derece zararlı faktörlerdir.

Kronik Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günlük aktiviteyi sağlayan idame tedavisi, infeksiyonların önlenmesi, akut alevlenmede yoğun tedavi ve antimikrobiyal ajanların kullanım olarak planlanmalıdır. B2 agonistleri, antikolinerjik ve topikalsteroidler kullanılabilir. Düzenli alınması önerilir. Akut alevlenmelerde tedavi daha yoğun uygulanır, gerektiğinde oral kortikosteroidler verilebilir. Antibiyotiklerin yeri belirlenmemesi halinde birlikte akut alevlenmelerde daima kullanılmaktadır. Kanlarındaki oksijen seviyesinin düşük olduğu hastalarda bazı zaman oksijen tedavisi uygun görülür. Oksijen tedavisi, solunumu rahatlatacak şekilde hava yoluna fazladan oksijen verilmesini önemle sağlamaktadır.
" } ] }