{ "title": "Kronik Bronşit", "image": "https://www.bronsit.gen.tr/images/kronik-bronsit.jpg", "date": "20.01.2024 17:52:32", "author": "Türkol", "article": [ { "article": "Kronik bronşit; diğer bronşit çeşitlerine göre daha uzun süreli gerçekleşen ve ilaçla tedavi konusunda en çok zorlanılan bronşit çeşididir. İlaçla tedavi yönteminin kronik bronşit üzerinde başarılı olamamasının başlıca sebebi; kronik bronşitin enfeksiyondan çok kalıtımsal sebeplerden kaynaklanması ve belirtilerinin çok net olarak anlaşılamamasıdır. Aşağıdaki başlıklarda da görüleceği üzere; gerek belirtileri gerek sebepleri, vs. Birçok yönden ayrılan bir bronşit çeşididir.

Kronik bronşitin sebeplerini, belirtilerini, vs. Yönlerini tam olarak incelemeden ve diğer bronşitlerle karşılaştırmadan önce genel hatlarıyla bronşitin tanımını, sebeplerini, belirtilerini ve tedavilerini incelemek faydalı olacaktır.

Bronşit nedir?

Tek cümleyle anlatılacak olursa bronşit; akciğerlere tutunmuş olan bronşlarda çeşitli sebeplerden dolayı kapılan enfeksiyonların yarattığı iltihaplanmalar sonucu, solunum yollarında meydana gelen aksaklıklardır. Bronşlar; solunum sisteminde önemli bir iletim görevi üstlendikleri için, kaptıkları en ufak bir enfeksiyon, direkt olarak solunum mekanizmasına zarar vermektedir.

Bronşlar ve solunum sistemi

Solunum sisteminin dışarıya açılan elemanları burun ve ağızdır. Burun veya ağız aracılığıyla dışarıdan alınan Oksijence zengin hava; gırtlaktan geçerek soluk borusuna iletilir. Bu aşamada soluk eğer burundan alınmışsa, burun kılları sayesinde geçiş sırasında belirli bir oranda yabancı maddelerden arınacaktır. Ağızdan solunmuşsa hava, herhangi bir arıtım işlemi olmadan dışarıdaki haliyle soluk borusuna gidecektir. Soluk borusuna iletilen hava burada yoluna devam eder. Soluk borusunda da burun kıllarına benzer şekilde tüye benzeyen, sil denilen yapılar vardır ve bu yapılar da belirli bir oranda alınan havayı temizlemektedir. Tüm bunlar; insan vücudunun dış tehditlere karşı geliştirdiği ustaca adaptasyonlardır. Soluk borusunda yolunu bitiren hava; burada iki adet bronşa dağılır. Yani bronşlar; akciğerler ile soluk borusunu birbirine bağlayan ve aradaki gaz alışverişini sağlayan stratejik yapılardır. Bronşların akciğerde bulunan uçları, akciğer içerisinde birçok dallanmalara ayrılarak bronşçukları oluştururlar. Bronşçukların uçlarında ise alveol denen hava kesecikleri bulunur. Bu hava keseciklerinde vücudun ihtiyacı olan gaz alışverişi gerçekleşir. Yani; dışarıdan alınan Oksijen ile vücutta biriken Karbondioksit değiştirilir. Oksijen dolaşım sistemine katılırken, Karbondioksit de soluk verme olayı ile dışarı atılır.

Görüldüğü gibi; bronşlar dışarıdan gelen Oksijenin dengeli ve sağlıklı bir şekilde dağıtılması ve Karbondioksitin de aynı şekilde atılması konusunda önemli role sahiptir. Bu sorumluluğu üstlenmiş bir yapıda meydana gelecek enfeksiyonun, tüm solunum mekanizmasını nasıl etkileyeceğini anlamak için de solunum şemasına şöyle bir bakmak yeterlidir.

Bronşitin sebepleri nelerdir?

En temel iki kategoriye ayrılacak olursa bronşit sebepleri; kalıtımsal ve çevresel olmak üzere iki adettir.

Kalıtımsal sebepler: Çevreden kapılan enfeksiyonlardan çok, aktarılan genler aracılığıyla edinilmiş olan zaıyf bağışıklık, hassas solunum sistemi gibi özellikler dolayısıyla ortaya çıkan sebeplerdir. Yani; kişinin bronşları zaten enfeksiyon kapmaya müsait olduğu için, dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehditten çok kolay etkilenebilmektedir. Kronik bronşit; genellikle kalıtımsal sebeplerden kaynaklanır.

Çevresel sebepler: Dışarıdan gelebilecek her türlü tehdit çevresel sebeplere dahil edilebilir. Örneğin; çok şiddetli geçirilen bir soğuk algınlığı, kuru ve rutubetli ortamda uzun süre bulunmak, bronşlara zarar verebilecek kimyevi maddeleri fazla solumak, vs. Sebepler, çevresel sebeplerdir. Kalıtımsal sebepler kronik bronşite sebep olurken, çevresel sebepler daha çok akut bronşite sebep olur.

Bronşit belirtileri nelerdir?

Solunum yollarında meydana gelen bir rahatsızlık olduğu için; bronşit belirtileri de öksürük, nefes darlığı, sürekli balgam sökme, kısa sürede yorulma ve nefes nefese kalma, hırıltılı nefes alıp verme gibi durumlar olarak görülür. Sürekli öksürme ve sürekli balgam sökme (Soğuk algınlığı hiç geçmiyormuş gibi) daha çok kronik bronşitin belirtileridir.

Bronşit tedavisi nasıl yapılır?

İlaç tedavisi başta olmak üzere uygulanabilecek birçok bronşit tedavisi vardır. Fakat bronşit, diğer birçok hastalıktan ayrılan yönüyle, sadece ilaçla tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Yani; bronşit rahatsızlığı çeken bir kişinin ilaç kullanmanın yanı sıra; gerekli vitamin ve mineralleri dikkatlice tüketmek, sigara gibi solunuma zarar veren alışkanlıklardan kesinlikle uzak durmak, kuru ve rutubetli havası bulunan yerlerden uzak durmak gibi günlük hayata dair önlemler de alması gereklidir. Bu yüzden; çeşidine ve şiddetine göre bronşit tedavileri epey çeşitlilik göstermektedir.

Bronşit çeşitleri

İki ana kategoriye ayrılacak olursa bronşit; akut ve kronik bronşit olmak üzere iki çeşittir.

Akut bronşit: Belirtileri daha ani ve daha yoğun bir şekilde görülen, kronik bronşitin o uzun süreli rutin havasının tam tersi, anlık olarak gelen bronşit çeşididir. Akut bronşit; daha çok dışarıdan gelen enfeksiyonlara ve bunların yarattığı iltihaplara yönelik olduğu için, enfeksiyonu yok edecek bir ilaç tedavisi yeterli olmaktadır.

Kronik bronşit: Belirtileri daha seyrek ama daha uzun süreli görülen; rutin belirtilerini adeta günlük hayatın bir parçası haline getirten bronşit çeşididir. Bir hastanın kronik bronşit olduğunun kabul edilebilmesi için; en az iki senedir kesilmeksizin yukarıda bahsedilen belirtileri yaşıyor olması gereklidir. Ayrıca; nefes darlığı ve nefes alıp verirken hırıltı gelmesi gibi durumlar da kronik bronşit belirtisi olarak kendini gösterebilir. Çevresel sebeplerle beraber kalıtımsal sebeplerden de kaynaklandığı için; kronik bronşitte ilaç tedavisi tek başına daha az etkili olmaktadır. Çünkü; kalıtımsal bir potansiyel olduğu sürece, hasta bir kez atlattıktan sonra bile her an tekrar kronik bronşite yakalanabilir. Bu yüzden; C vitamini tüketimi, sigara ve tütürn ürünlerinden uzak durma, kuru ve rutubetli hava solumama gibi günlük hayatta uygulanan tedaviler; özellikle kronik bronşit rahatsızlığı çekenlere yöneliktir. Kronik bronşit sorununu çekenlerin; ömür boyunca bu kurallara dikkat etmesi gereklidir.

" } ] }